4 d’ag. 2011

PREGÓ DE MARIA AURÈLIA CAPMANY REFERENT A L'ACTE

               HOMENATGE PÒSTUM A AURELI CAPMANY I JOAN MATAS

A la paret de casa nostra hi ha una fulla de figuera de plata, amb una senzilla llegenda: Figueres a Aureli Capmany, mestre de Dansaires, 8 de maig de 1948. De tots els records, programes, medalles commemoratives, plaques ben col·locades dins estoigs de vellut, aquesta senzilla fulla, retallada i gràcil, era un dels que més li agradaven. No era sols per l’encert del símbol de la bella ciutat empordanesa, allò que portava tants bons records a l’Aureli Capmany. Recordava, sense cap mena de dubte el magne festival de danses populars que organitzava Joan Matas, perquè en el temps i l’hora d’aquell festival va significar una fita plena d’esperança en el difícil camí del recobrament del nostre poble.
Joan Matas, amb el seu fervor i el seu entusiasme, havia aconseguit aplegar a Figueres vuit esbarts, que s’havien anat refent, a poc a poc, després de la gran ensulsiada, i els reunia a l’entorn d’un home que havia dedicat la seva vida a recollir el tresor del nostre folklore i que havia dedicat a la dansa popular la meitat d’aquesta vida. Joan Matas sabia perfectament quin era el sentit d’aquell magne encontre, i jove com era, i ple d’esperança en el futur, volia lligar la seva tasca i la tasca dels que havien de venir amb el treball de l’antiga generació, dels que havia començat el combat.
La tasca de Joan Matas no era fàcil. No ho era perquè la generació jove de folkloristes, els que van començar a treballar en iniciar-se la dècada dels anys vint i més tard la dels trenta, no trobarien al seu voltant l’exaltat entusiasme que havien trobat els homes de la Renaixença. Una nova època, plena de qualitats i d’encerts, esdevenia per aquests atzars de les modes, cega i sorda a la bellesa de les creacions populars. I això feia precisament la tasca dels nostres folkloristes més valuosa, perquè ells seguien mantenint vives les formes, de bellesa inesgotable, de la nostra dansa. I no sols mantenint-les vives, sinó treballant per aconseguir noves dades que vinguessin a enriquir el patrimoni que els havien legat, els vells.
Joan Matas havia heretat dels vells mestres l’entusiasme i la dedicació i la certesa que dedicava tots els seus esforços a una missió molt alta. Molt sovint oblidem tot l’esforç, tota la generosa entrega que ha significat aquesta tasca. Perquè Joan Matas, com els nostres folkloristes de la Renaixença, no ocupava les hores en profit propi ni especulava amb l’èxit personal, ni esperava del seu infatigable treball cap benefici. Feia, aquesta tasca generosa i plena de sensibilitat, amb l’alegria que comunica la vocació, i per això la seva alegria irradiava i es feia encomanadissa i a tot arreu on va actuar creava al seu entorn un clima d’exaltació i d’entusiasme.
Sempre he pensat que aquests homes generosos han fet possible, amb la seva tasca quieta i quotidiana, la supervivència de la nostra condició de poble que no es resigna a desaparèixer. En els moments greus, quan semblava que la por o la inconsciència arribarien a destruir la nostra identitat, ells seguien mantenint aquell lligam subtil que ens unia al passat. Però no pas amb el simple rigor d’un estudi erudit, o amb la curiositat distreta del que s’entreté col·leccionant pintoresquismes, sinó amb la passió que fa totes les coses vives, que les vivifica amb l’alegria i el convenciment, que no li cal explicar-les per a viure-les perquè són d’aquella manera i no pas d’una altra. Aquests homes, unien al seu entorn una colla de gent jove i entusiasta i feien una sòlida muralla que ens salvava de totes les situacions. De les alienacions que ens venien no sols dels poders que ens prohibien ser el que som, sinó també de la frivolitat i la distracció.
Avui, em sento especialment feliç d’homenatjar dos homes que van ser mestre i deixeble en el més alt sentit d’aquests mots, és a dir, amics. Al llarg de la vida dels homes apassionats que es dediquen al mestratge hi ha també desil·lusions i desenganys. Molt sovint els que segueixen obliden els que els han precedit, i frustracions i orgulls minen el bon enteniment dels homes. Però Aureli Capmany i Joan Matas van tenir, a més de la passió per la seva tasca, una altra qualitat comuna, la generositat. Una generositat que els duia a ser fidels, a admirar el treball dels altres. Joan Matas, quan era més feliç era quan podia reunir al seu voltant tots els que treballaven en la mateixa tasca, quan aconseguia que els diferents esbarts s’unissin a una mateixa rotllana, es moguessin a un mateix ritme, sentissin aquesta força que només dona la comunicació, la verdadera comunitat.
Avui, Aureli Capmany i Joan Matas serien feliços, veurien que la seva vida lliurada als altres no havia estat endebades, i que el rastre de la seva obra, la seva autèntica supervivència existeix en tots aquells que continuen la tasca començada fa molts anys, just en el moment i l’hora que el nostre poble tornava a néixer. El nostre poble en sap de renaixences, perquè ha conegut moments durs en què tot semblava perdut. Però si podem dir, avui, que no estava tot perdut és perquè dia a dia, sense fatiga, sense descans, aquells homes enamorats de la nostra cultura popular, van anar acumulant coneixements i els van anar comunicant als seus companys de viatge.
Ells, com nosaltres, sabien, amb tota seguretat, que no perdríem mai la fe en el nostre futur.

                MARIA AURÈLIA CAPMANY




Homenatge pòstum a l'Aureli Capmany i a Joan Matas

Recull publicat a la revista EL QUADERN especial estiu.
Article que vaig escriure sobre la vida folklòrica del meu pare, després d’haver-se posat en contacte amb mi el responsable de la redacció de la revista.
L’escriptor sabadellenc en Lluís Subirana, va ser la persona que es va interessar molt per aquest tema i després d’haver-li presentat la documentació acreditativa de tot plegat, apart de informació que ja tenia ell per diverses fonts, va fer la gestió necessària perquè es publiqués en aquesta renombrada revista cultural.
Apart, hi van afegir el pregó escrit per Maria Aurèlia Capmany que obria el programa de mà d’aquell acte.

Fa uns dies, se’m en va anar la mirada al cartell del Palau que tinc penjat en el meu estudi, amb l’encapçalament:
50è. ANIVERSARI DE L’ESBART BARCINO
HOMENATGE PÒSTUM A AURELI CAPMANY I JOAN MATAS
Em va passar un fet curiós. Sense cap mena de premeditació em va venir al cap el dia d’aquesta celebració . Per mi no té preu haver pogut aconseguir fer aquest homenatge a  dos folkloristes que van conviure tantes hores junts, buscant danses tradicionals de la nostra terra, fins i tot amb alguna consulta concreta de l’Aureli Capmany enviada per correu al meu pare, en Joan Matas, a fi de tenir una seguretat absoluta de on  provenia una dansa en qüestió.
A mida que van passant els anys, es valoren les coses d’una manera diferent i ara, al llegir aquesta carta, escrita amb puny i lletra per tan insigne folklorista, no vaig deixar de sentir una emoció molt especial. Tal i com diu la Maria Aurèlia en el seu pregó, el redactat era d’un amic a l’altre, tot i la gran diferència d’edat que es portaven.
A l’any 1979, any de l’Homenatge, feia 50 anys que s’havia fundat l’Esbart Barcino a Barcelona, als voltants de novembre del 1929. Un dels fundadors havia sigut en Joan Matas i també hi va intervenir l’Aureli Capmany. El director, des llavors, va ser sempre el meu pare.
Malauradament, va morir el 6 de juliol del mateix any 1979, ja no va arribar a poder celebrar el cinquantenari. Però em va quedar molt gravat un comentari que em va fer quan ja tenia bastant avançada la seva malaltia: “quan jo me’n vagi, l’Esbart no ha de morir amb mi”.
Comentant aquests dos fets amb el Miquel, el meu marit, varem decidir que intentaríem com fos fer-li un homenatge pòstum i apart seguir amb l’Esbart Barcino, tot i que ja vivíem a Sabadell. La nostra intenció per això crear també una part infantil i juvenil, cosa que l’antic Barcino mai havia tingut, només eren cos de dansa gran. Així és que, ens varem posar “mans a l’obra” i podem tenir l’orgull de dir que ens va ser possible aconseguir fer les dues coses en el moment que corresponia: muntar l’Esbart (al barri de la Concòrdia on vivíem tant llavors com ara) i fer l’homenatge, podent presentar al públic els nous dansaires.
Un cop creada la nova junta, presidida per en Miquel de la Rosa, vam fer el plantejament urgent de tirar endavant amb l’homenatge. Varem decidir que no se’l mereixia només el pare, no hi podia fallar la figura de l’Aureli Capmany, en el any 1929 van ser tots dos els que ho van engegar.
Vaig aconseguir poder connectar amb la Maria Aurèlia i no va dubtar ni per un moment en fer el que fos per portar-ho a terme. Fins i tot li vaig dir que parlant amb el Miquel ens semblava que un homenatge d’aquest caire, mereixia fer-se en el Palau de la Música. Va comentar que ella opinava igual que nosaltres i que seria allà on ho celebraríem. El valor folklorístic dels nostres pares era el que requeria.
Varem contactar amb 18 Esbarts de diversos llocs de Catalunya i tots hi van prendre part, començant per ELS ANTICS DANSAIRES BARCINO i seguit per:
2.     CATALÀ DE DANSAIRES (Barcelona)
3.     FOLKLORE DE CATALUNA (Barcelona)
4.     ANTICS DANSAIRES ESBART DE FIGUERES (també dirigit per Joan Matas)
5.     ESBART SABADELL DANSAIRE
6.     SANT ANTONI DE VILAMAJOR (infantils)
7.     ESBART DANSAIRE DE L’AGRUPACIÓ SARDANISTA CORNELLÀ
8.     SANT MARÇAL DE CERDANYOLA
9.     DANSOT DE CAPELLADES
10.   ESBART SANT MARTÍ (Barcelona)
11.   ORFEÓ GRACIENC (Barcelona)
12.   ESBART GAUDÍ  (Barcelona)
13.   ESBART DE TERRASSA
14.   CENTRE ARAGONÉS DE RUBÍ
15.   ESBART SANT ISIDRE DE L’HOSPITALET
16.   MANRESÀ DE DANSAIRES
17.   ESBART LLUÍS MILLET  (Barcelona)
18.   BALLET DE LA CIUTAT COMTAL 

COBLES:  CIUTAT DE BARCELONA
                  LA PRINCIPAL DE BADALONA

PREGÓ:   Maria Aurèlia Capmany
PRESENTADOR:  Salvador Escamilla
COORDINACIÓ GENERAL:  Gemma Matas
El Palau estava ple de gom a gom.

Tots vam quedar molt contents de l’èxit aconseguit, apart de l’emoció que sentíem tant la Maria Aurèlia com la meva mare i com jo, d’haver pogut reconèixer amplament i en un lloc tan digne, l’estimació que havien tingut aquestes dos persones per les tradicions de la nostra terra catalana.

                                                                       Gemma Matas



ELS DOS MINYONETS

 



Van uns avis passejant
amb els seus nets petitons.
Un ninet i una nineta
tan formosos com dos sols.

Van orgullosos tots dos
somrient sense adonarse’n.
El seu cor batega fort,
ple de joia i benaurança.

Van fent via poc a poc,
no hi ha pressa per tornar.
Que millor que estar amb tots dos,
i poder-los disfrutar.

Es miren la petitona
amb la careta de nina,
simpàtica i carinyosa,
quina nena tant bonica...

Es miren el petitó
amb carona d’homenet,
amb uns ulls blaus que enamoren.
És talment un angelet.

Es miren tots dos contents,
en arribar aquest Nadal
El caliu es especial:
l’omple l’amor als seus nets.

Quin millor regal pots rebre
que el somriure d’un infant,
d’un petitó que t’abraça
i se’t recolza amb afany?

Sents un calfred de joia,
no hi ha mots per definir-ho...
Has de viure aquest moment
per arribar a sentir-ho.

Els dos avis somrients
miren als dos minyonets.
Resten quiets i amatents,
son els seus dos angelets.




                                   Gemma Matas
                                  Nadal 2009

SONS DE CELEBRACIÓ


      
No fa gaire que varem anar a Girona a viure l’ambient del TEMPS DE FLORS.
El dia era una mica grisós però poc a poc es va anar revifant. Just van caure quatre gotes que quasi bé ni mullaven. Va ser una jornada molt bonica que tant el Miquel com jo en varem gaudir plenament.
El Call, la ciutat vella, estava guarnit de flors. Miressis cap on miressis hi veies flors, de tots els colors, de totes les formes. L’aire absorbia les seves olors, desprenen aromes tan agradables, que donava gust respirar.
Tot l’entorn era llum i color. Passant pels carrers veies els patis de les cases adornats con si anessin vestits de festa i et convidessin a entrar per poder-te ensenyar orgullosos les seves millors gales.
Anàvem d’un lloc a l’altre, amb l’avidesa de voler veure més, portant la càmera a les mans amb l’objectiu preparat per poder emportant-s’ho tot, que no es quedés rés en el oblit.
L’ambient suau i harmoniós que es respirava, donava la sensació de sentir com si es desgranés una dolça melodia.
Ara estic aquí amb vosaltres, amb la colla d’amigues que s’apleguen en aquesta taula per celebrar juntes el meu sant.
No us podeu imaginar quin és el goig que sento al gaudir del vostre afecte. No té preu, es un honor i una satisfacció molt gran està voltejada per totes vosaltres.
Em ve el record d’aquell dia a Girona, passejant pel mig d’un estol de flors.
L’estol que ara m’envolta es la vostra companyia i la vostra amistat, lluminosa, plena de color, de cordialitat i de alegria. Us puc ben assegurar que de l’ambient que se’n desprèn, també s’hi sent desgranar una dolça melodia.
Moltes gràcies a totes per ser al meu costat.

                                                                                        Gemma
                                                   


                                                                                                             24 de Maig del 2011

LA MEVA PRIMERA ESCOLA



22 de juliol...
deixo la meva escola.
Deixo l’escola bressol
on tant he aprés en dos anys.

Deixo les meves profes, que han sigut moltes.
Deixo a la Marian, la Carol, la Vero, l’Albert, la Mireia...
Deixo als meus amiguets, els meus primers amiguets,
tot i que espero que més d’un cop ens seguirem veient.

M’aniré fent gran, aniré amb altres nens
però tot i que ara encara no ho entengui massa bé,
hi haurà dies que preguntaré perquè no vaig al cole.
Perquè només em porten a jugar a llocs diferents?

El dia que comenci a anar al cole per fer el P-3
segur que recordaré la meva guarderia.
Em sorprendrà molt veure que tot és diferent,
No veig la meva porta, no veig la meva classe.

No conec res, on són els meus amiguets?
On és la Carol, on és el meu pati?
On són aquells coixins que tant m’agrada tirar-me per sobre?
On és la meva gorreta, on és el meu penjador?

Ara no ho entenc, però em faré gran
tindré altres profes, altres amiguets,
 però en el meu record més íntim,
     sempre hi haurà LA MEVA PRIMERA ESCOLA.

   MAI OBLIDARÉ EL CREU ALTA.
      Moltes gràcies a tots profes.
      Moltes gràcies per haver-me ensenyat, per haver-me estimat.
      Moltes gràcies per haver-me ajudat a ser gran...


                                                                ITZIAR



22 de juliol del 2011