27 de gen. 2013

ARRIBAR AL LÍMIT


                                                                  
 AUTOBIOGRÀFIC D’AQUEST MATEIX MATÍ

El contenidor d’escombreries és buit,
acaba de passar el camió de recollida.
Cadascú ha llençat les seves deixalles,
no hi ha brutícia a casa.
Jo també porto la bossa,
tot i que és de casa meva,
no deixa de ser fastigosa,
és brutícia, porqueria, fa pudor!
Arribo al contenidor i obro la tapa
I... em retiro esglaiada!
M’enfoquen uns ulls, veig una cara,
veig un noi jove, prim i atlètic,
un noi de pell fosca, no desconegut.
L’he vist moltes vegades rondant per allà,
sempre a l’aguait de l’última bossa que es llença.
Em diu unes paraules: “tire, tire”
i jo, encara plena d’ensurt,
aixeco la ma i faig el que em diu,
llenço la bossa plena de brutícia, pudorosa...
Aquell noi es torna a amagar,
suposo que regirarà, a veure que hi troba.
Recuperada de l’ensurt, segueixo caminant,
vaig a comprar, vaig a comprar menjar,
en quedaran les deixalles... i les tornaré a llençar.
Si torno a trobar aquell noi altra vegada dintre,
no crec que tingui un ensurt,
tindré una gran tristesa...
Com es pot viure així?
fins on arriba la gana, fins on arriba el sentit?
HA ARRIBAT AL LÍMIT!
Jo... llenço brutícia amb fàstic,
no vull pudor a casa.
Ell... recull les deixalles,
no té escrúpols,
la seva fam els supera!



Gemma Matas

Experiència totalment real, viscuda per mi mateixa.
Un fet molt trist i inoblidable.
25 gener 2013 

4 de gen. 2013

MARE, QUE SIGUI FELIÇ!


                                      
Son quasi bé les onze de la nit. L’Adrià ja ha acabat els deures, tot i que avui li ha portat molta feina poder resoldre un problema de mates. Està cansat i té son. Decideix posar-se a dormir, però abans ha de passar pel lavabo.
Obra la porta de la habitació, sense fer cap soroll i el sorprèn veure la llum de peu del menjador encara encesa. Hi va caminant poc a poc i veu a la seva mare asseguda al sofà amb la mirada fixa a terra. Sense ni pensar-s’ho un moment, va a seure al seu costat, li passa el braç per sobre l’espatlla, fent una mica de pressió cap a ell i l’abraça dolçament.
 -Que et passa mare, com és que encara estàs llevada? és molt tard.
-Ja ho sé fill -li respon- Però no puc dormir, estic una mica nerviosa.
-Et faig una til·la? T’ajudarà a tranquil·litzar-te.
-D’acord Adrià, a veure si aconsegueixo agafar el son.
El noi, fa poc que ha complert catorze anys però la responsabilitat que porta a sobre, el fa semblar que en tingui més de vint. Fa tres anys que se li va morir el pare d’un accident laboral, al caure a terra des de dalt d’una bastida mal posada. Ell, només tenia onze anys i la seva germaneta tres.
La seva mare, va entrar en un estat de tristesa profunda. Va fer molts esforços per no arribar a la depressió i sortosament ho va aconseguir, tot i que se li feia molt difícil anar tirant endavant, tant emocionalment com en la part econòmica.
Treballava en una empresa de neteja i quan va quedar viuda, va demanar per fer més hores. Havia cobrat una petita paga de l’empresa del seu home al tenir l’accident, però no sufragava les despeses que li portava poder tirar endavant amb la vivenda, el menjar i sobretot en tot el que es referia a la educació dels seus dos fills.
El pis on vivien, era petit, no arribava als 70 m2, però per ella era com un palau. Era de lloguer i estava agraïda als amos de que no li haguessin apujat només que el mínim des de que faltava el seu marit. Tot i així, tenia de fer molts números per arribar a final de mes.
L’Adrià, sempre havia sigut un noiet seriós i quan va passar lo del seu pare, semblava que s’hagués fet gran de cop. Va ser un tràngol molt fort per la mare i per ell i tant l’un com l’altre, van procurar que la Txell, la nena, es podés mantenir al marge de tot plegat.
Aquest any, la mare tornava a estar molt trista. Degut a la crisi li havia baixat la feina i entraven menys diners a casa, no li era possible fer cap estalvi i part del seu malestar, es que veia que s’estava acostant Nadal i Reis i no podria fer cap regal als seus fills. L’Adrià ho entendria però i la Txell?, només tenia sis anys i el seu cap estava ple d’il·lusions. Aquest any, li seria molt difícil poder-la complaure.
L’Adrià retorna al costat de la seva mare, deixa la tassa amb la infusió damunt la tauleta i s’hi apropa dient-li:
-Que et passa mare, com és que estàs cada cop més trista?
La mare, dubta en contestar la veritat, però pensa que d’una manera o d’una altra, li ha de fer saber. El problema hi és i no hi veu cap solució.
-Cada vegada tinc menys feina Adrià. Degut a la crisi, moltes senyores han decidit prescindir dels serveis de la persona que els hi fa la neteja i cuidar-se’n elles mateixes. Tot està molt malament.
-No siguis tan pessimista mare. Amb tots els números que arribes a fer, podem anar tirant.
-Fins ara si -li diu la mare- Però els números han baixat i no sé com ho podrem fer per arribar a final de mes.
L’Adrià es recolza al respatller del sofà en actitud pensativa. Entén molt bé el patiment de la seva mare, se’n adona que estan vivint uns moments molt durs i el pitjor de tot, es que no veu la manera de poder ajudar a alleugerir el pes que els hi ha tocat arrossegar.
Mentalment pensa que la solució seria buscar alguna feina per fer, al plegar del institut, però llavors no podria atendre a la seva germaneta, mentre la mare tornava a fer un parell o tres d’hores més de neteja en unes oficines.
-Mare, -li pregunta- La feina de la tarda, quan jo torno del institut, encara la tens?
-Si, al menys aquesta encara la conservo. Perquè m’ho preguntes això?
-Perquè havia pensat en buscar alguna coseta per fer jo, però no tinc cap més hora que aquella.
-Ni en tens ni voldria que ho fessis. Has d’estudiar Adrià, mal aniria que no et preparessis a consciencia pel dia de demà. Ets bon estudiant i al menys sé que podràs tenir un bon futur. No t’hauràs de limitar a feines com la que tenia el teu pare o com jo mateixa, que no puc aspirar a gaire més. Ni ell ni jo vam posar cap mena d’interès ens els estudis i així ens ha anat a la vida.
-Si mare, però alguna cosa hauré d’intentar fer per ajudar!
La mare, mig plorosa, se’l hi acosta i abraçant-lo li diu:
-Ve Nadal i venen Reis, tot i que no voldria que fos així, tu no podràs tenir res, però la nena és diferent, no sé com ho faré.
L’Adrià s’aixeca decidit i li diu:
-Mare, crec que jo si sé com ho podrem fer perquè pugui tenir els seus regals, no t’amoïnis, deixarem QUE SIGUI FELIÇ. Ara, anem a dormir, tot s’arreglarà.
Veient la resolució del seu fill, es tranquil·litza una mica i decideix anar a dormir.
L’Adrià és un expert dibuixant i té molta imaginació. Per la Nit de Nadal, ha preparat un joc de taula a base de cartolines de colors, unes amb dibuixos i les altres amb figures, el cas es que va ser un èxit, la seva germana estava encantada. La mare, li havia afegit un conte de princeses, que havia vist en un basar dels que actualment omplen les ciutats i que només li havia costat 2€.
Aquella diada va ser un èxit. El dinar, tot i que molt senzill, també va ser de celebració. La mare va fer unes patates al forn amb salsa beixamel i formatge, fins i tot,  guarnides amb unes salsitxes.  Ho van poder combinar per menjar-ne l’endemà i tot. Pels postres, van tenir els típics torrons i neules, que li havien donat  a la mateixa empresa on treballava.
Ara s’apropava Reis i la mare, no estava tan segura de que la nena estes gaire contenta amb el que li podrien fer arribar.
A l’Adrià, en canvi, se’l veia més decidit que mai i ella va pensar que el millor que podia fer era preguntar-li com és que estava tan animat.
-Tinc la solució mare, la nena tindrà joguines, no et preocupis, la Txell encara és petita, deixem-la QUE SIGUI FELIÇ!
-Bé però, que has pensat fer per aconseguir-ho?
-No t’ho vull dir mare, així serà sorpresa. També tu tindràs la inquietud de la Nit de Reis, no perquè et caigui res si no només per veure la cara de la Txell quan vegi les joguines!
-Sé que no t’ho hauria de preguntar ni m’hauria de passar pel cap però, no faràs res que te’n hagis de penedir oi?
-Estigues tranquil·la mare, HO TINC TOT CONTROLAT! -Li respon rient-
Arriba el dia de Reis i la Txell fa salts d’alegria. Sobre la seva sabata hi ha un ós de peluix petit, amb un cartró a la mà que li diu:
AQUESTA CUINETA D’AQUÍ ÉS PERQUÈ EM FACIS EL MENJAR, EL CARRET DE LA COMPRA, ÉS PERQUÈ VAGIS A COMPRAR AL SUPER AQUELL D’ALLÀ BAIX I AQUELL LLITET, ÉS PERQUÈ EM POSIS A DORMIR. FINS I TOT, HI HA UNA MANTETA PERQUÈ EM PUGUIS TAPAR I NO PASSI FRED.
La mare, incrèdula, veu que dins la seva sabata també hi ha un paquetet, el desembolica i hi troba un collaret molt vistós.
Es mira l’Adrià i pregunta:
-Que és tot això?
-Han vingut els Reis, mare.
-Però, que ha passat?
-Durant la nit, he anat voltant per recollir cosetes deixades per llençar al costat dels contenidors. M’han ajudat els meus amics, en Manel i l’Eduard. Hem fet una mica de tria, després hem anat a casa d’en Manel i el seu pare ens ha ajudat a netejar-ho i repassar-ho una mica amb algun clauet. Un cop ens ha semblat que estava tot bé, m’han ajudat a portar-ho a casa i ja veus quins Reis! Molta gent desaprofita les coses sense cap necessitat de llençar-ho encara. Fins i tot, el teu collaret, tot i que és de fantasia, el trobo molt bonic.
La mare, veu la cara de felicitat de la Txell i plorosa, li dona les gràcies al noi per haver tingut aquella idea.
-I a tu Adrià, no t’han portat res aquests Reis tan generosos?
-I tant mare, una bossa d’esport. Pràcticament nova, només s’ha de rentar.
La mare l’abraça. Els seus ulls es dirigeixen a la finestra i mira al cel. Calladament diu: et sents orgullós del nostre fill?

                                                                            GEMMA MATAS