1 de febr. 2013

PASSEJANT PER LA HISTÒRIA PERSA



                               
Els orígens de les guerres mèdiques van ser durant la gran expansió de la Pèrsia dels aquemènides. Sobre els 540 a.C., els perses van derrotar a Lidia (va ser el final de Creso, del que es diu que havia provocat l’àtac per una interpretació imprudent de les paraules de l’oracle de Delfos, que va pronosticar que si feia la guerra a Pèrsia, destruiria un gran imperi, però no va dir quin). Això va fer que grecs i perses s’enfrontessin cara a cara; en altres llocs, la marea de la conquista persa va continuar arrasant-ho tot al seu pas. Quan els perses van prendre Egipte, van perjudicar els interessos comercials grecs en aquest país. Desprès, els perses van passar a Europa i van ocupar les ciutats de la costa fins a Macedònia. Van creuar el Danubi, on van ser derrotats i es van retirar de seguida de Escitia i hi va haver una espècie de pausa. Més tard, a la primera dècada del segle V a.C., les ciutats gregues de Àsia és van aixecar contra la sobirania persa, encoratjades, potser, pel fracàs de Darío contra els escites, i les ciutats del continent i van decidir ajudar-les. Atenes i Erètria van enviar una flota a Jònia. En les operacions subsegüents, els grecs van incendiar Sardes, l’antiga capital de Lidia i seu de la satrapia occidental de l’imperi persa. Però finalment, la rebel·lió va fracassar, deixant a les ciutats del continent enfrontant-se a un oponent enfurismat.
En general, les coses no anaven amb massa rapidesa en el món antic, i per preparar expedicions a gran escala, feia falta molt de temps. Tot i així, al poc d’esclafar la rebel·lió jònia, els perses van enviar una flota contra els grecs, que va naufragar davant del mon Atos. En el segon intent, en el 490 a.C., els perses van saquejar Eretria, però van caure derrotats en mans dels atenencs en una batalla que el seu nom llegendari és: Marató.

                                                                                      Gemma Matas

Relat presentat al Concurs ARC de Microrelats ARC A LA RÀDIO 2012-2013 “PECATS CAPITALS (7+1)” – Tema febrer: IRA

4 comentaris:

  1. Repassant un llibre de història antiga, m'ha cridat l'atenció el tema de les guerres mèdiques i l'he trobat un relat molt interessant per presentar a aquest concurs de ARC.

    ResponElimina
  2. PER CONCURSAR AQUEST MES[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 06-02-2013


    Relat per concursar aquest mes de febrer a PECATS CAPITALS.

    Tema: IRA

    ResponElimina
  3. Aprendre[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 06-02-2013 | Valoració: 10
    És un gust llegir i aprendre alhora. I el teu relat n'és un molt bon exemple. A mi que m'agrada la història, sempre he vist tan gran i tan difícil fer tot això, control·lar tot el que es conqueria i veure la grandiositat d'aquests imperis de l'antiguetat! Un gaudi llegir-te. Una abraçada.

    Aleix

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fem història, fem País...[Ofensiu]
      Gemma Matas Gustems | 06-02-2013

      Moltíssimes gràcies pel teu comentari Aleix!

      Quan en el seu dia vaig llegir i comentar aquest relat sobre Joan de Canyamars, va quedar ben demostrat que t’agrada molt la història i com et vaig dir llavors, amb poc text, vas fer una exposició molt ampla i detallada, on també si aprenien moltes coses que vas resaltar.
      Val la pena llegir de tant en tant el que ens explica la història sobre la vida dels nostres ancestres. Tal com dius, sembla impossible que podessin controlar i conquerir tots aquells imperis, malgrat que sempre ha sigut a base de guerres i molta violència.
      Els humans no curem Aleix, llavors, organitzaven creuades impactants i avui en dia, amb eines molt diferents, som igual de bàrbars.
      Em poso a la pell de qualsevol persona que visqui al carrer, com per exemple el cas totalment verídic d’aquell noi que em va impactat tant, el que descric a ARRIBAR AL LÍMIT! I de tants altres que el seu viure és un calvari.
      Una abraçada i fins la propera lectura.

      Gemma

      Elimina