3 de gen. 2012

TENIM PROU CALIU DE LLAR?




Quan penso amb la meva infantesa, recordo les vetllades tant agradables viscudes amb els meus pares. En acabar el sopar, asseguts tots tres al voltant de la taula (jo era filla única), parlàvem de com ens havia anat el dia i comentàvem les diverses coses que ens havien anat succeint. No tenien preu aquelles estones de conversa. Tan li feia el tema que es toqués, el més important era aquell caliu que es respirava.
Malauradament, avui en dia qui més qui menys té connectat el televisor i mengem mig mirant el que anem buidant del plat, mig seguint el que estan dient amb tota atenció i en alguns casos, molt penosos però, tota la conversa que es desenvolupa és: “posem una mica d’aigua, sisplau” – “em passes un trosset de pa? – gràcies” (si és que ens recordem de donar-les sinó, ni això).
On ha quedat aquell caliu de llar? – tenim moltes comoditats, fins i tot potser massa, esperem que ens ho donin tot fet, aparells per això, per allò i per lo altre, és igual, la qüestió és treballar poc i viure bé però, certament i amb tota sinceritat, ara ja no som a la dècada dels cinquanta-seixanta, som al segle XXI i el que volem és viure com a reis. Som massa materialistes? – Aquesta valoració és pròpia d’uns i altres. Vet aquí la famosa frase “cada casa és un món i cada persona un misteri”.

                                      
                                                                           Gemma Matas

3 comentaris:

  1. Sí, enhorabona[Ofensiu]
    nadàlia | 16-11-2011
    Què se n'ha fet de tot plegat? No tant com tu però també ho he viscut i crec que el secret rau en la valoració de les coses petites, de cada persona de la unitat familiar, de saber-se estimats i tenir la certesa que anem en el mateix vaixell i que passi el que passi ens ajudarem en dies de mar plana o de maror. Per a mi hi ha un altre aspecte que ho desgavella,o dos o tres o més segurament, 1.- La publicitat. s'ha apoderat de les ments i de la imaginació ( ens cal no menystenir el poder erosionador de la publicitat, erosiona la nostra ment i prioritza desitjos innecessaris. 2.- La velocitat. El ritme de vida actual és rapídissim per a no anar enlloc, i això és el pitjor, cal doncs tenir força de voluntat i anar contra corrent. 3.- Les noves tecnologies, o I +D+I s'oposen frontalment als contes o a les vivències del jorn viscut ja sigui a la vora del caliu del foc, o de la taula tot dinant o sopant plegats? l'úsque se'n fa faci és vital o ens arrossegarà en un remolí d'incomunicació, de sol.litud i potser d'extinció...Per tot plegat DECREIXEMENT I RETORNAR A VIURE AQUELLS VALORS QUE ENS FEIEN VIURE.....

    ResponElimina
  2. Un caliu molt necessari[Ofensiu]
    Unaquimera | 12-03-2012
    Bé, jo sóc d’aquelles que valora molt les comoditats de què gaudim avui en dia i els aparells que ens fan més fàcil la vida.
    I potser ho faig precisament perquè encara recordo altres temps en què no teníem aquelles màquines que ens fan tant de servei i ens estalvien esforços i tràfecs que llavors semblaven insuperables i ara són cosa del passat.
    Però també reconec que en determinades ocasions alguns d’ells ens absorbeixen en excés, com succeeix en el cas del televisor. Malgrat les avantatges evidents d’aquest electrodomèstic, quan un aparell arriba a ser el rei de la casa i el centre de la vida familiar, és el símptoma infalible de què alguna cosa funciona malament a la llar...
    La informació sobre el món que ens envolta mai no pot substituir la comunicació directa entre les persones que comparteixen la seva vida!

    Per correspondre als teus records d'infància que has compartit aquí, jo t’ofereixo els meus SECRETS.

    I t’envio una abraçada càlida,
    Unaquimera

    ResponElimina
  3. PUBLICACIÓ DIGITAL

    Publicat per Tribuna-Guimerà el 4-1-2012

    ResponElimina