4 de gen. 2013

MARE, QUE SIGUI FELIÇ!


                                      
Son quasi bé les onze de la nit. L’Adrià ja ha acabat els deures, tot i que avui li ha portat molta feina poder resoldre un problema de mates. Està cansat i té son. Decideix posar-se a dormir, però abans ha de passar pel lavabo.
Obra la porta de la habitació, sense fer cap soroll i el sorprèn veure la llum de peu del menjador encara encesa. Hi va caminant poc a poc i veu a la seva mare asseguda al sofà amb la mirada fixa a terra. Sense ni pensar-s’ho un moment, va a seure al seu costat, li passa el braç per sobre l’espatlla, fent una mica de pressió cap a ell i l’abraça dolçament.
 -Que et passa mare, com és que encara estàs llevada? és molt tard.
-Ja ho sé fill -li respon- Però no puc dormir, estic una mica nerviosa.
-Et faig una til·la? T’ajudarà a tranquil·litzar-te.
-D’acord Adrià, a veure si aconsegueixo agafar el son.
El noi, fa poc que ha complert catorze anys però la responsabilitat que porta a sobre, el fa semblar que en tingui més de vint. Fa tres anys que se li va morir el pare d’un accident laboral, al caure a terra des de dalt d’una bastida mal posada. Ell, només tenia onze anys i la seva germaneta tres.
La seva mare, va entrar en un estat de tristesa profunda. Va fer molts esforços per no arribar a la depressió i sortosament ho va aconseguir, tot i que se li feia molt difícil anar tirant endavant, tant emocionalment com en la part econòmica.
Treballava en una empresa de neteja i quan va quedar viuda, va demanar per fer més hores. Havia cobrat una petita paga de l’empresa del seu home al tenir l’accident, però no sufragava les despeses que li portava poder tirar endavant amb la vivenda, el menjar i sobretot en tot el que es referia a la educació dels seus dos fills.
El pis on vivien, era petit, no arribava als 70 m2, però per ella era com un palau. Era de lloguer i estava agraïda als amos de que no li haguessin apujat només que el mínim des de que faltava el seu marit. Tot i així, tenia de fer molts números per arribar a final de mes.
L’Adrià, sempre havia sigut un noiet seriós i quan va passar lo del seu pare, semblava que s’hagués fet gran de cop. Va ser un tràngol molt fort per la mare i per ell i tant l’un com l’altre, van procurar que la Txell, la nena, es podés mantenir al marge de tot plegat.
Aquest any, la mare tornava a estar molt trista. Degut a la crisi li havia baixat la feina i entraven menys diners a casa, no li era possible fer cap estalvi i part del seu malestar, es que veia que s’estava acostant Nadal i Reis i no podria fer cap regal als seus fills. L’Adrià ho entendria però i la Txell?, només tenia sis anys i el seu cap estava ple d’il·lusions. Aquest any, li seria molt difícil poder-la complaure.
L’Adrià retorna al costat de la seva mare, deixa la tassa amb la infusió damunt la tauleta i s’hi apropa dient-li:
-Que et passa mare, com és que estàs cada cop més trista?
La mare, dubta en contestar la veritat, però pensa que d’una manera o d’una altra, li ha de fer saber. El problema hi és i no hi veu cap solució.
-Cada vegada tinc menys feina Adrià. Degut a la crisi, moltes senyores han decidit prescindir dels serveis de la persona que els hi fa la neteja i cuidar-se’n elles mateixes. Tot està molt malament.
-No siguis tan pessimista mare. Amb tots els números que arribes a fer, podem anar tirant.
-Fins ara si -li diu la mare- Però els números han baixat i no sé com ho podrem fer per arribar a final de mes.
L’Adrià es recolza al respatller del sofà en actitud pensativa. Entén molt bé el patiment de la seva mare, se’n adona que estan vivint uns moments molt durs i el pitjor de tot, es que no veu la manera de poder ajudar a alleugerir el pes que els hi ha tocat arrossegar.
Mentalment pensa que la solució seria buscar alguna feina per fer, al plegar del institut, però llavors no podria atendre a la seva germaneta, mentre la mare tornava a fer un parell o tres d’hores més de neteja en unes oficines.
-Mare, -li pregunta- La feina de la tarda, quan jo torno del institut, encara la tens?
-Si, al menys aquesta encara la conservo. Perquè m’ho preguntes això?
-Perquè havia pensat en buscar alguna coseta per fer jo, però no tinc cap més hora que aquella.
-Ni en tens ni voldria que ho fessis. Has d’estudiar Adrià, mal aniria que no et preparessis a consciencia pel dia de demà. Ets bon estudiant i al menys sé que podràs tenir un bon futur. No t’hauràs de limitar a feines com la que tenia el teu pare o com jo mateixa, que no puc aspirar a gaire més. Ni ell ni jo vam posar cap mena d’interès ens els estudis i així ens ha anat a la vida.
-Si mare, però alguna cosa hauré d’intentar fer per ajudar!
La mare, mig plorosa, se’l hi acosta i abraçant-lo li diu:
-Ve Nadal i venen Reis, tot i que no voldria que fos així, tu no podràs tenir res, però la nena és diferent, no sé com ho faré.
L’Adrià s’aixeca decidit i li diu:
-Mare, crec que jo si sé com ho podrem fer perquè pugui tenir els seus regals, no t’amoïnis, deixarem QUE SIGUI FELIÇ. Ara, anem a dormir, tot s’arreglarà.
Veient la resolució del seu fill, es tranquil·litza una mica i decideix anar a dormir.
L’Adrià és un expert dibuixant i té molta imaginació. Per la Nit de Nadal, ha preparat un joc de taula a base de cartolines de colors, unes amb dibuixos i les altres amb figures, el cas es que va ser un èxit, la seva germana estava encantada. La mare, li havia afegit un conte de princeses, que havia vist en un basar dels que actualment omplen les ciutats i que només li havia costat 2€.
Aquella diada va ser un èxit. El dinar, tot i que molt senzill, també va ser de celebració. La mare va fer unes patates al forn amb salsa beixamel i formatge, fins i tot,  guarnides amb unes salsitxes.  Ho van poder combinar per menjar-ne l’endemà i tot. Pels postres, van tenir els típics torrons i neules, que li havien donat  a la mateixa empresa on treballava.
Ara s’apropava Reis i la mare, no estava tan segura de que la nena estes gaire contenta amb el que li podrien fer arribar.
A l’Adrià, en canvi, se’l veia més decidit que mai i ella va pensar que el millor que podia fer era preguntar-li com és que estava tan animat.
-Tinc la solució mare, la nena tindrà joguines, no et preocupis, la Txell encara és petita, deixem-la QUE SIGUI FELIÇ!
-Bé però, que has pensat fer per aconseguir-ho?
-No t’ho vull dir mare, així serà sorpresa. També tu tindràs la inquietud de la Nit de Reis, no perquè et caigui res si no només per veure la cara de la Txell quan vegi les joguines!
-Sé que no t’ho hauria de preguntar ni m’hauria de passar pel cap però, no faràs res que te’n hagis de penedir oi?
-Estigues tranquil·la mare, HO TINC TOT CONTROLAT! -Li respon rient-
Arriba el dia de Reis i la Txell fa salts d’alegria. Sobre la seva sabata hi ha un ós de peluix petit, amb un cartró a la mà que li diu:
AQUESTA CUINETA D’AQUÍ ÉS PERQUÈ EM FACIS EL MENJAR, EL CARRET DE LA COMPRA, ÉS PERQUÈ VAGIS A COMPRAR AL SUPER AQUELL D’ALLÀ BAIX I AQUELL LLITET, ÉS PERQUÈ EM POSIS A DORMIR. FINS I TOT, HI HA UNA MANTETA PERQUÈ EM PUGUIS TAPAR I NO PASSI FRED.
La mare, incrèdula, veu que dins la seva sabata també hi ha un paquetet, el desembolica i hi troba un collaret molt vistós.
Es mira l’Adrià i pregunta:
-Que és tot això?
-Han vingut els Reis, mare.
-Però, que ha passat?
-Durant la nit, he anat voltant per recollir cosetes deixades per llençar al costat dels contenidors. M’han ajudat els meus amics, en Manel i l’Eduard. Hem fet una mica de tria, després hem anat a casa d’en Manel i el seu pare ens ha ajudat a netejar-ho i repassar-ho una mica amb algun clauet. Un cop ens ha semblat que estava tot bé, m’han ajudat a portar-ho a casa i ja veus quins Reis! Molta gent desaprofita les coses sense cap necessitat de llençar-ho encara. Fins i tot, el teu collaret, tot i que és de fantasia, el trobo molt bonic.
La mare, veu la cara de felicitat de la Txell i plorosa, li dona les gràcies al noi per haver tingut aquella idea.
-I a tu Adrià, no t’han portat res aquests Reis tan generosos?
-I tant mare, una bossa d’esport. Pràcticament nova, només s’ha de rentar.
La mare l’abraça. Els seus ulls es dirigeixen a la finestra i mira al cel. Calladament diu: et sents orgullós del nostre fill?

                                                                            GEMMA MATAS


49 comentaris:

  1. A la tarda del dia de Sant Esteve, vaig tornar a guanyar el PRIMER PREMI en el concurs del Patge Xiu-Xiu que organitza l'Ajuntament de Terrassa, amb la presentació d'aquesta narrativa curta nadalenca. Fa dos anys, amb la narrativa NO-NI-NO, ja hi havia guanyat també el primer i va ser el que em va motivar a seguir escrivint.

    ResponElimina
  2. Buscar solucions[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 04-01-2013

    Valdria la pena que en més d'una llar, es seguís l'exemple que exposo en aquest conte i es podés mantenir viva la il·lusió de les criatures!

    Gemma

    ResponElimina
  3. Recollida del premi[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 05-01-2013

    Aquesta tarda, he anat a Terrassa a recollir el premi del conte.

    És veritablement bonic veure i viure el muntatge que fan. Inicien la festa amb tallers, xocolatada i danses infantils, després, arriben els Reis acompanyats del Patge Xiu-Xiu i procedeixen a entregar els premis, anomenant a cada concursant per poder-li fer entrega. Un cop fet això, s'inicia la Cavalcada.

    Festes així tan nostres, mai s'haurien de perdre. En aquest cas ja fa 61 anys que és va iniciar la història d'aquest Patge tan famós a Terrassa, basat en la idea de Joaquim Puigbò i Mayol.

    La nostra cultura és molt rica en tots els sentits!

    ResponElimina
  4. Hola Gemma ![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 07-01-2013
    Un relat molt alliçonador.
    Si em permets una crítica : Crec que amb la meitat de les paraules hauries pogut dir el mateix . I tu ets molt capaç de fer-ho.
    Ja saps el que penso dels relats massa llargs.
    Una càlida abraçada , estimada Gemma

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies pel teu comentari i sobretot per la teva opinió ferma i real com sempre.
    Tens raó amb el que dius de que ho podia resoldre amb menys paraules però en aquest cas, MARE, QUE SIGUI FELIÇ, al ser un conte infantil també alliçonador, vaig voler destacar tots els punts, perquè els nens d'una edat mig adolescent, entenguessin bé el fons i el rerefons del tema.

    Una abraçada guapíssima.

    Gemma

    ResponElimina
  6. Jesus Fernandez
    28/12/12

    per a usuari
    ......t ´ho mereixes, ets la ostia......xus-aurora

    ResponElimina
  7. mercè calvet
    28 de gen. (Fa 10 dies)

    per a usuari
    Gemma, l'enhorabona pel teu merescut 1r. Premi, m'ha fet plorar, entre
    tu que ets molt bona i jo que estic tova...
    Tampoc t'havia comentat la teva nadala, molt sensible, una monada.
    M'agradaria editar el teu article del premi, ho veus bé? Ja he posat
    l'altre article "Acollir un infant".
    M'agradaria llegir No-ni-no, no el tinc.
    Una abraçada
    Mercè

    ResponElimina
    Respostes
    1. Celebro que t'hagi agradat aquest del premi, si el vols posar a la revista, tu mateixa, com millor et sembli, el tens EN EL TEU COIXÍ!
      Et passo NO-NI-NO, em pensava que ja el tenies!
      Amb aquest... crec que ploraràs. Va ser molt bo quan vaig guanyar fa dos anys aquell primer premi amb aquesta narrativa,perquè em van fer una entrevista a Radio Terrassa (on vaig guanyar el premi) i em van dir que llegís el conte. Jo els hi vaig contestar que una cosa era escriure i l'altra llegir!
      Recordo que la locutora em va dir -va, aquí no posem nota- Li vaig respondre que jo era molt emotiva i que puc escriure el que sigui i quedar-me tan fresca però no al llegir-ho, llavors és quan ve l'emoció.
      El cas és que jo el vaig llegir però... vam acabar plorant tots!!!
      Bé Mercè, aquí va NO-NI-NO o PETITA HISTÒRIA NADALENCA. Guarde'l al teu coixí.
      A veure si t'agrada.

      Elimina
  8. Ana Sanagustin
    27/12/12

    per a usuari

    !!!ENHORABONA GEMMA!!!. T'ho mereixes. Bon Any y una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes

    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Ana
      Moltes gràcies.

      Bon Any, a veure si tots plegats poder ser una mica feliços entre una cosa i l'altra.

      Una abraçada.

      Gemma

      Elimina
  9. Joan Brunet i Mauri
    27/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats, Gemma! Que continuïn els èxits!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Joan
      Moltes gràcies Joan.

      Estic contenta perquè poc a poc vaig adquirint més experiència a l'hora d'escriure, tot i que em falta molt per arribar a poder considerar-me una bona escriptora, si és que alguna vegada ho arribés a ser.

      Gemma

      Elimina
  10. Una quimera
    27/12/12

    per a usuari
    Que no està mal? Està molt i molt bé, Gemma!

    Enhorabona per tot plegat i... endavant, tros d'autora! :-)))

    Una abraçada de les de felicitació,
    Maite

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Una
      Gràcies pel teu comentari Maite!

      Sincerament, et puc dir que cada cop m'agrada més escriure i també veig que hi vaig adquirint més experiència, ara, d'aquí a ser un "tros d'autora", si es que alguna vegada arrives a ser-ho, tela el que em falta!

      Una abraçada i el que sí et puc assegurar, és que estic molt contenta, sembla mentida que hagi pogut guanyar el primer premi en el mateix lloc i amb només dos anys de diferencia!

      Gemma

      Elimina
  11. Carmen Moreno Quesada
    27/12/12

    per a usuari
    Querida Gemma,

    muchas felicidades por este primer premio!!!!!!!
    Que le sigan muchos mas.
    Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Carmen
      Muchas gracias Carmen.

      Seguiré escribiendo porqué me encanta, pero no creo que sea como MESSI, que consigue todo lo que quiere. Lo que si te puedo asegurar, és que estoy contentísima. Parece mentida haber ganado dos veces el primer premio en el mismo concurso y en tan poco tiempo!

      Muchos besos guapísima, para ti y para Eduardo.

      Gemma

      Elimina
  12. Lluís Subirana
    27/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats!
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Lluís
      Moltes gràcies Lluís, estic molt contenta!
      Una abraçada.

      Gemma

      Elimina
  13. Esther Fernandez
    27/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats!
    Espero que el Miquel vagi millorant, tot i que serà lent!
    Que vagi bé,
    Esther

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Esther
      Moltes gràcies Esther.
      M'ha fet molta il·lusió tornar a guanyar el primer premi en aquest mateix concurs en només dos anys de diferencia.
      El Miquel va fent, passa moments bons i d'altres no tant, serà lent i dolorós!
      A veure com se'ns presenta a tots plegats el proper 2013!
      Gemma

      Elimina
  14. PEPITA VIDAL VILA
    27/12/12

    per a usuari
    Hola Gemma: Et felicito pel conte i també pel premi, que per molts anys puguis anar prosperant com fins ara.
    Petons.
    Pepita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a PEPITA
      Moltes gràcies Pepita.
      M'ha fet molta il·lusió tornar a guanyar el primer premi en aquest concurs només en dos anys de diferència!
      Petons.
      Gemma

      Elimina
  15. Mª Rosa Puig
    27/12/12

    per a usuari
    Felicitats, contista! (en el sentit de la que sap inventar-se i escriure boniques històries).
    Mª Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Mª
      Moltes gràcies Mª Rosa.
      M'ha fet molta il·lusió tornar a guanyar el primer premi en aquest concurs, només en dos anys de diferència!
      Petons.
      Gemma

      Elimina
  16. SERGI CALVO CATALA
    27/12/12

    per a usuari
    Hola Gemma, m'he llegit el conte i trobo que el premi és ben merescut.
    Bon any nou i felicitats

    Sergi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a SERGI
      Moltes gràcies Sergi

      M'ha fet molta il·lusió tornar a guanyar el primer premi en aquest concurs, només en dos anys de diferència!

      Gemma

      Elimina
  17. Enric Gubianas Espin
    27/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats.
    Enric

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Enric
      Moltes gràcies Enric, estic molt contenta d'haver guanyat altra vegada el primer premi en aquest concurs, en només dos anys de diferència.

      Gemma

      Elimina
  18. Montserrat esteve subirana
    27/12/12

    per a usuari
    Enhorabona des de TERRASSA !!!!!
    Montserrat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a Montserrat
      Gràcies Montserrat.

      Si entres pel Google, posa "guanyadors premi xiu-xiu terrassa 2012" i hi surt la noticia amb els noms de tots els guanyadors.

      Elimina
  19. JOAN ABELLANEDA FERNANDEZ
    27/12/12

    per a usuari
    felicitats gemma per tot !
    una abraçada
    joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      27/12/12

      per a JOAN
      Moltes gràcies Joan.

      Em fa moltíssima il·lusió haver tornat a guanyar el primer premi d'aquest concurs, només amb 2 anys de diferencia!

      Una abraçada .

      Gemma

      Elimina
  20. gloria garcia
    28/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats ! i gaudeix i gaudeix del do que tens, al'hora que ens fas gaudir a tots de les teves paraules i amb el missatge que porten.
    Una abraçada.

    Gloria

    ResponElimina

  21. salvador sola franquesa
    28/12/12

    per a usuari
    ENHORABONA !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      28/12/12

      per a salvador
      Moltes gràcies parella i esperem que el proper any, sigui millor per a tothom!

      Gemma

      Elimina
  22. rosa ayala
    28/12/12

    per a usuari
    et felicito de tot cor, amb sembla que seras una Carmen Laforet

    ResponElimina
    Respostes

    1. Gemma Matas Gustems
      28/12/12

      per a rosa
      Ostres Rosi, ho veig difícil, molt difícil que sigui veritat!

      Estic contenta perquè veig que t'agradat.

      Una abraçada i a poder ser, un molt feliç any 2013.

      Gemma

      Elimina
  23. carmina sagarra
    29/12/12

    per a usuari
    Enhorabona Gemma,
    No me l' he llegit, però el llegiré de seguida.
    Fins aviat guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      29/12/12

      per a carmina
      Moltes gràcies Carmina.
      A veure si t'agrada!
      Petonets.
      Gemma

      Elimina
  24. josefina sabartés
    29/12/12

    per a usuari
    ENHORABONA, una vegada més.
    Bon any nou, amb alegria i salut!
    Pepita i Enric

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      29/12/12

      per a josefina
      Moltes gràcies parella i BON ANY!
      Gemma

      Elimina
  25. JOSEP JUNCOSA GIBERT
    29/12/12

    per a usuari
    Enhorabona per aquet premi, i que en continuis guanyan mols d'altres.


    JOSEP i ROSITA

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma Matas Gustems
      29/12/12

      per a JOSEP
      Moltes gràcies parella i MOLT BON ANY 2013!

      Gemma

      Elimina
  26. Iván Capillas
    30/12/12

    per a usuari
    Hola Gemma

    Enhorabona pel premi !! No havia obert el correu fins ara i ho he vist, que bé oi ?

    Doncs res, molt content pels teus èxits, bon 2013 !!

    Una abraçada

    **********//Ivan\\**********

    ResponElimina

  27. Silvia Simon
    30/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats!

    Enviado desde mi iPhone

    ResponElimina
  28. pvb fap
    31/12/12

    per a usuari
    Doncs no, no està gens malament a veure si els entrebancs que us van sortint no t'impideixen seguir amb aquesta línia el proper 2013 !!
    Enhorabona i que tingueu una bona sortida i entrada d'any.
    Una abraçada

    FRANCESC i PAQUITA

    ResponElimina
  29. montserrat navarro capella
    31/12/12

    per a usuari
    Moltes felicitats!!!!
    Realment és un text molt entranyable. Veig que el patge xiu-xiu t'ha inspirat bones coses un any més.

    Bona entrada d'any.
    Una abraçada,

    Montse

    ResponElimina
  30. JUAN ROMAGOSA BAGES
    31/12/12

    per a usuari
    moltes feliçitats i que el proper any segueixis tan inspirada per seguir guaudin de molts premis bon any per tots i petons .
    Joan Romagosa i Montserrat Novell

    ResponElimina